Friday, October 18, 2013

Aθήνα - Νέα Υόρκη, Κατερίνα Διδασκάλου

Με ενδιάμεσες στάσεις το Παρίσι, την Αθήνα, την Καλαβρία, τη Βουδαπέστη και το Ηράκλειο Κρήτης, η πάλαι ποτέ πρωθιέρεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας φωτογραφίζεται στη Νέα Υόρκη, την πόλη όπου ετοιμάζει το νέο βήμα της διεθνούς καριέρας της.


Tο βλέμμα της άλλοτε κοιτάζει τα βαγόνια του τραμ καθώς σιγογλιστράνε στις ράγες, άλλοτε το γαλάζιο του Σαρωνικού. Το πεντάχρονο αγοράκι που παίζει δίπλα στην παιδική χαρά, στο παραθαλάσσιο πάρκο της παραλιακής, την επαναφέρει στην πραγματικότητα. Δύο περαστικές γυναίκες αναγνωρίζουν την Κλαίρη του σίριαλ "Κάτω από την Ακρόπολη", ή ίσως την Aνέτα του "Αθήνα-Θεσσαλονίκη" και ξεσπούν σε διαχύσεις.

Η Κατερίνα Διδασκάλου δεν φαίνεται να ενοχλείται. Αντιθέτως.   "Μόνο μία φορά ο ενθουσιασμός του κόσμου με ανησύχησε. Όταν ταξίδεψα ως πρωθιέρεια με την Ολυμπιακή Φλόγα, στη Σεούλ. Οι ανατολικοί λαοί έχουν μεγάλο σεβασμό στα σύμβολα και στις παραδόσεις και πραγματικά για πρώτη φορά αισθάνθηκα άβολα. Ήμουν συνεχώς περιτριγυρισμένη από κόσμο που προσπαθούσε να με αγγίξει", λέει...  Όλα αυτά συμβαίνουν στην παραλιακή. Ο γιος της παίζει ανέμελα και κάποια στιγμή προσπαθεί να την παρασύρει σε παιδικές σκανδαλιές, λες και θέλει να κερδίσει εκείνος το χρόνο μαζί της, αφού σε λίγες ημέρες η πρωθιέρεια του Λος Άντζελες, της Σεούλ και των Χειμερινών Ολυμπιακών φεύγει για τη Νέα Υόρκη, για δουλειές και για τη φωτογράφηση . Την ίδια στιγμή, σε μια γεωγραφική παράλληλο όχι τόσο μακριά από εμάς, σε αυτήν του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, η "Κλαίρη" τούς είναι παντελώς άγνωστη. Αντίθετα, όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τη νέα ανακάλυψη του βετεράνου σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ, την Αρσινόη της ταινίας "Τριπλός Πράκτορας". Την αισθαντική Ελληνίδα με τα καταπράσινα μάτια, η οποία πρωταγωνιστεί στη νέα του γαλλόφωνη ταινία - πιθανώς το κύκνειο άσμα του ογδοντάχρονου Γάλλου σκηνοθέτη. Τη νέα Ευρωπαία σταρ, καθώς σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του το έγκυρο Paris Match χρίζει την Κατερίνα Διδασκάλου νέα Σιλβάνα Μάγκανο και σύσσωμος ο γαλλικός τύπος αναρωτιέται αν η Ελλάδα ανακάλυψε στο πρόσωπό της τη νέα Μελίνα.    

Αν στην ταινία του Ρομέρ, που προβάλλεται σε λίγες ημέρες στις αθηναϊκές αίθουσες, η Διδασκάλου υποδύεται τη σύζυγο ενός τριπλού πράκτορα, η ίδια ζει παράλληλα τρεις διαφορετικές ζωές, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Την εποχή που ο γαλλόφωνος τύπος την εξαίρει και ο Διόνυσος, ο γιος της, ετοιμάζεται για το νηπιαγωγείο, η ίδια βρίσκεται με τη μεγάλη της κόρη, τη Φλώρα -από τον πρώτο της γάμο με το διπλωμάτη Γιώργο Βέη- στη Νέα Υόρκη, όπου συζητάει με το θεατρικό σκηνοθέτη Λι Μπρούερ μία παράσταση η οποία θα ανέβει στα αγγλικά στη Νέα Υόρκη και στα ελληνικά στην Αθήνα.   "Την αγαπάω τη Νέα Υόρκη. Μετά την Αθήνα, είναι η δεύτερη αγαπημένη μου πόλη. Εκεί έμαθα να παίζω σε άλλη γλώσσα.Ένα δώρο που μου έκανε η Νέα Υόρκη είναι ότι έκανα θέατρο εκεί. Γιατί άλλο να μιλάς μία ξένη γλώσσα και άλλο να παίζεις σε αυτή".  Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 1984, η πρωθιέρεια Κατερίνα Διδασκάλου αντιμετωπίζει δριμεία κριτική.
 

No comments:

Post a Comment